Skip links

Müşterileriniz Neden Sizi Seçmeli?

Yazılım Tasarımının Önemi

Dijital dönüşüm iki yönlü bir yoldur. Şirketiniz için faydalı olduğu kadar, müşterilerinizin markanızla nasıl etkileşime girdiği konusunda da temel bir yere sahiptir.

İş açısından, dijitalleşme, verimliliği artırmak ve bir avuç maliyeti azaltmak söz konusu olduğunda en etkili olanıdır. Ve doğru yazılımı geliştirmek bunun çok önemli bir parçasıdır.

Bununla birlikte, çabalarınızın karşılığını alabilmesi için, müşterilerinizin dijital platformlarınızla etkileşime girmeye istekli olmaları gerekir.

Bu açıdan, sağlam yazılım geliştirmek hayati önem taşırken, yazılım tasarım sürecinizin müşterinizin ihtiyaçlarına uygun olması da aynı derecede önemlidir.

Günün sonunda, işletmenizin performansı müşterilerinizin deneyimi kadar iyidir.

Yazılım Tasarımı Nedir?

Yazılım tasarımı, iş hedeflerinizle uyumlu olurken müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılayan yazılım yöntemlerini ve işlevlerini tanımlama sürecidir.  

Yazılımınız için geliştirdiğiniz kodun genel yapısını ve etkileşimini temsil eder.

Yazılım tasarımınız iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacak kadar işlevsel olmalıdır. Bununla birlikte, işlevsellik dikkatli olunması gereken bir şey olsa da, arayüzünüzün kullanım kolaylığı önemli olarak karşımıza çıkmaktadır.

Başarılı bir tasarım için, daha sağlam, sürdürülebilir ve esnek bir yazılım geliştirmenize yol açacak tasarım ilkelerini izlemeniz gerekir.

Yazılım Tasarımınızın İyi Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Çoğu yazılım geliştiricisi, yazılımın işlevselliğine ve zenginliğine odaklanır, bu da mükemmeldir, ancak çoğu zaman tasarım yönü dışarıda kalır.

Karmaşık kodlar ve çok katmanlı işlevler oluşturmak iyi olsa da, müşterileriniz yazılımınıza yanıt vermezse hiçbir şey ifade etmez. Yazılımınızı kullanmaları çok karmaşık veya zaman alıcıysa, tüm sıkı çalışmalarınızın boşa gitme riskini alırsınız.

Bunu önlemek için, yazılım tasarımı öncelik vermeniz gereken temel özelliktir.

Yazılım tasarımınızın iyi olup olmadığını anlamak için, kendinize şu soruları sormalısınız:

  • Kodunuzda değişiklik yapmak kolay mı ?
  • Küçük bir kod değişikliği, koddaki diğer değişiklikler için dalgalanma etkisine neden  olur mu?
  • Kodunuzu yeniden kullanmak  kolay mı?
  • Yazılımınızın bakımı çok çaba gerektiriyor mu?
  • Müşterileriniz kullanıcı deneyiminden memnun mu?  

Bu soruların cevapları kullanımı kolay bir kod yapısına ve daha az bakım çabasına işaret ediyorsa, yazılım tasarımınızın iyi olduğunu düşünmelisiniz.

Ancak, kodunuzda değişiklik yapmak zorsa veya yazılımınızı sürekli olarak korumak uygun değilse, bir yazılım tasarımcısından yararlanma şansınız vardır.

İyi tasarım sadece kodla ilgili değildir. Bu, yazılımınız için fikirleri diğer geliştiricilerle, diğer ekiplerle ve müşterilerinizle ifade edebilmekle ilgilidir.

İyi düşünülmüş bir tasarıma sahip olmak, yazılımınızın uygulanmasını kolaylaştırır, daha sonra büyük değişikliklere olan ihtiyacı azaltır ve sizi baş ağrısından kurtarır.

İyi Yazılım Tasarımının Faydaları

Bu noktaya kadar, yazılım tasarımınızı geliştirmenin, zaman alıcı olsa da, avantajlardan başka sunacak bir şeyi olmadığını zaten fark etmiş olmalısınız.

Tabii ki, iş modelinize ve sunduğunuz hizmete bağlı olarak, iyi bir yazılım tasarımının faydaları çoğaltılabilir. Ancak , kesinlikle deneyimleyeceğiniz bazı uygulanabilir faydalar vardır.

Daha Esnektir

Daha iyi tasarlanmış bir yazılıma sahip olmanın ilk ve en önemli belirgin sonucu, daha esnek hale gelmesidir.

Esneklik derken, herhangi bir kesinti veya arıza yaşamadan mevcut yazılıma bazı bileşenler ekleyebilmenizi veya kaldırabilmenizi kastediyoruz.

Esnek yazılım sağlamak, müşterilerinize tatmin edici bir deneyim sunmanız için de gereklidir. Çünkü, yazılımınız arada sırada ezilirse, müşterileriniz daha uzun süre takılmayacaktır.

Daha Sürdürülebilir

Yazılımınızı iyi tasarladığınızda, her iki dünyanın da en iyisini bir araya getirmelidir. Tatmin edici bir müşteri deneyimi sağlarken işlevsel olması gerekir.

Bu nedenle, iyi bir tasarım elde ederseniz, yazılımınızı bozmadan her bir işlev için oluşturduğunuz kodları tekrar tekrar kullanabilirsiniz.

Bu, yazılımınızı herhangi bir sorun yaşamadan geliştirmenize olanak tanır ve temel kod ölçümü üzerinden yeni bileşenler oluşturabilirsiniz.

İş Modelinizle Uyum Sağlamak Daha Kolay

Takımlar değişir. İster yeni yazılım geliştiricileriniz ister pazarlama ekibiniz olsun, şirketinize her zaman yeni eklemeler olacaktır.

Yeni ekipler ortaya çıktıkça, iş modelinizin değişmesi çok olasıdır. Bu nedenle, şirketinize yapılan yeni eklemelere kolayca aktarılabilecek iyi tasarlanmış bir yazılıma sahip olmak her zaman daha iyi bir fikirdir.

Bununla, yazılımınızı yeni iş modeliniz için kolayca yeniden hizalayabilir ve yeni işe alımlarınızı çok fazla güçlük çekmeden eğitebilirsiniz.

Uygun maliyetlidir

Maliyetlerin daha büyük bir kısmı yazılımın geliştirme aşamasında ortaya çıksa da, aslında yazılımınızın bakımının sonraki aşamalarında ortaya çıkan ek maliyetler vardır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, yazılımınızın tasarımı ne kadar iyi olursa, onu değiştirmek ve geliştirmek o kadar kolay olur. Ve geliştirmek ne kadar kolay olursa; şirketiniz için ne kadar az maliyetli olursa. 

Ama dahası da var. Yazılımınız iyi tasarlanmamışsa, gelecekte bazı müşterilere mal olması çok olasıdır. Memnun olmayan müşteriler sizinle olan ortaklıklarından ayrılabilir ve büyük ligde oynuyorsanız, kaybedilen her müşteri büyük bir masraftır.

Bu yüzden ileride ortaya çıkabilecek ek maliyetlerden kurtulmak ve müşteri kaybını önlemek için yazılımınızın tasarımına her zaman önem vermelisiniz.

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Quintet Works’te sadece yazılım geliştiricisi değiliz, aynı zamanda iyi tasarlanmış yazılımlar oluşturmaya da öncelik veriyoruz. Çünkü yeterince iyi yazılım geliştirmenin yeterli olmadığını biliyoruz.

Ekibimizle iletişime geçtiğinizde ve şirketiniz için ne tür bir yazılıma ihtiyacınız olduğuna dair vizyonunuzu ortaya koyduğunuzda, bu bir ortaklık ve çok sayıda iletişim sürecidir.

Sizinle birlikte, amacınıza en uygun yazılımın genel bir taslağını oluşturuyoruz ve her adımını iyi tasarım ilkelerine uygun olarak tasarlamaya başlıyoruz.

Bu nedenle, size ve şirketinize değer veren ve işletmeniz için en kaliteli yazılımı sunmaya odaklanan bir ortaklık arıyorsanız, ekibimizle iletişime geçin ve şirketinizi dijitalleştirmenin ilk adımını atın.